Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1511

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

PLACKI

  • ryż niełuskany 400 g
  • żółtka 4 szt
  • jogurt naturalny 75 g
  • mąka pełnoziarnista 75 g
  • marchewki 2 szt
  • sól
  • pieprz

DIP

  • jogurt naturalny 150 g
  • śmietana kwaśna 50 g
  • chrzan starty 2 łyzeczki
  • sól
  • biały pieprz
  • koperek posiekany 2 łyzki

DODATKOWO

Jak zrobić Placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym?

Ryż gotować w 1 L posolonej wody do miękkości (ok. 25 minut). Żółtka wymieszać z jogurtem i mąką. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z ryżem i masą jajeczną. Przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować dip: wymieszać jogurt, kwaśną śmietanę i chrzan. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koperek. Odstawić na 30 minut.
Na dwóch patelniach rozpuścić po 1 łyżce oliwy, wyłożyć po połowie masę ryżową i wyrównać powierzchnię. Smażyć z obu stron po 10 minut na słabym ogniu (odwracając przy pomocy talerza). Gotowe placki przekroić na pół, rozłożyć na podgrzane talerze i podawać z dipem chrzanowym.
Komentarze

Do przepisu na: Placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne