Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Placek sułtański

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2618

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

biszkopt

krem

  • kremówka 2 szklanki
  • gorzka czekolada 2 tabliczki
  • likier pomarańczowy 1/3 szklanki
  • cukier puder 4 łyżki
  • śmietanfix 2 opakowania
  • rodzynki 10 dag
  • posiekane orzechy włoskie 3 dag

nasączenie

  • herbata

Jak zrobić Placek sułtański?

Białka należy ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do nich cukier. Pianę należy bardzo ostrożnie wymieszać z żółtkami jaj, mąką oraz sokiem z cytryny. Ciasto należy przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podwyższyć temperaturę na 180 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. Po przestygnięciu ciasta należy przekroić je na dwie części. Spód biszkoptu należy nasączyć herbatą, a górną warstwę pokruszyć. Śmietanę należy delikatnie podgrzać( nie zagotować!!!) na małym ogniu, rozpuścić w niej cukier i czekoladę, wystudzić, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Rodzynki należy namoczyć w likierze. Śmietanę po wyjęciu z lodówki należy ubić mikserem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać Śmietan- fix. Pokruszony biszkopt należy wymieszać z likierem i rodzynkami i dodać do masy śmietanowo- czekoladowej. Na spodniej warstwie biszkoptu należy ułożyć kopułę z masy i posypać orzechami.
Komentarze

Do przepisu na: Placek sułtański

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne