Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pikantne rogaliki

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2206

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

pikantne rogaliki z nowo kupionej książeczki "Szybko i smacznie chleby i wypieki" w tłumaczeniu Joanny Borysiak.

Zdjęcia

pikantne rogaliki z nowo kupionej książeczki "Szybko i smacznie chleby i wypieki" w tłumaczeniu Joanny Borysiak.

Składniki

  • mąka pszenna 5 szklanek
  • drożdze świeże 20 gram
  • sól łyzeczka
  • olej słonecznikowy 3 łyżki
  • cukier 1 łyzka
  • woda ciepła 455 ml
  • ser żólty starty 1 szklanka
  • papryka czerwona
  • zielona dymka
  • zioła prowansalskie
  • jajko
  • szczypiorek
  • tymianek

Jak zrobić Pikantne rogaliki?

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem i połączyć z pozostałymi składniki ciasta. Dodając stopniowo mąki wyrobić ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne (można ręcznie lub używając robota). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Gdy ciasto powiększy swoją objętość na posypanej mąką stolnicy uformować ciasto w kulę. Przeciąć na pół lub nawet na 3 części a następnie każdą cześć rozwałkować na koło o grubości ok 1cm i pokroić na trójkąty. Paprykę i dymkę pokroić drobno. Każdy trójkąt posypać serem, papryką, dymką i ziołami. Zrolować trójkąty od podstawy do czubka w rogaliki.

Ułożyć rogaliki na natłuszczonym papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kawałkami papryki i zielonej dymki, tymiankiem lub innymi ulubionym ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st na ok 15minut. Piec aż będą złote. Mi wyszło 14sztuk.

Oczywiście nadzienie można modyfikować w zależności od upodobań, dać pieczarki, szynkę, salami, tuńczyka, co kto lubi. Jedyna uwaga z mojej strony taka żeby tego nadzienia nie żałować, mi wydawało się że jest ok, a tymczasem dałam trochę za mało, bo rogaliki fajnie urosły i po upieczeniu było więcej ciasta niż nadzienia.
Komentarze

Do przepisu na: Pikantne rogaliki

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne