Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pierogi z kapusty i grzybów

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2494

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Smaczne pierogi na wigilijny stół

Zdjęcia

Smaczne pierogi na wigilijny stół
Smaczne pierogi na wigilijny stół
Smaczne pierogi na wigilijny stół
Smaczne pierogi na wigilijny stół

Składniki

na ciasto

  • mąka 1 kg
  • gorąca woda
  • sól
  • ew. jajko 1 sz
  • lub tylko żółtko 1 szt
  • olej 1 łyżka

farsz

  • kapusta kwaszona 70 - 100 dag
  • mrożone obgotowane grzyby (kozaczki, podgrzybki, sitaki, maślaki lub inne grzyby leśne) 30 - 35 dag
  • cebula 3 szt
  • olej 4 łyżki
  • sól
  • ew. zioła: majeranek, bazylia
  • pieprz
  • żółtko jaj 1-2 szt

Jak zrobić Pierogi z kapusty i grzybów?

Farsz grzybowo - kapuściany: kapustę jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać odcisnąć i ugotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Cebulę obrać posiekać. Grzyby lekko rozmrozić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i grzyby i usmażyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać kapustę podgrzać , wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem majerankiem - ew. Dodać żółtko jaja i wymieszać. Ciasto na pierogi : każdy ma swój sprawdzony przepis ale podaję też swój: przesianą na stolnicy mąkę mieszam z odrobiną soli, dodaję jajko lub żółtko, ale przeważnie robię bez jaj, tylko zarabiam mąkę zmieszaną z solą i 1 łyżką oleju, oraz gorącą wodą. Wody dodaję tyle, by wchłonęła się całkowicie, a ciasto było jędrne, jednolite i błyszczące, czyli musi być dobrze wrobione. Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko ciasta nałożyć kopiastą łyżeczkę farszu, który wcześniej został sporządzony. I dokładnie skleić brzegi każdego pieroga. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty, licząc od chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać polane smażoną na oliwie cebulką.
Komentarze

Do przepisu na: Pierogi z kapusty i grzybów

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne