Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pierogi sułtańskie

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1469

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

Ciasto

Nadzienie

  • pomarańcz 15 dag
  • ser twaróg 30 dag
  • cukier 4-5 łyżek
  • żółtka 2 szt
  • likier 20 g
  • daktyle 8-10 dag
  • rodzynki 5 dag
  • olejek pomarańczowy

Jak zrobić Pierogi sułtańskie?

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zagnieść wolne ciasto starannie wyrabiać rękami.

Nadzienie:
pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać, pokroić w drobne cząstki, usunąć pestki. Wymieszać z mielonym serem, cukrem, żółtkami, likierem i olejkiem oraz z drobno pokrojonymi daktylami i rodzynkami. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość 0, 5 cm. Wykrawać krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nakładać nadzienie, złożyć na pół, zlepiać brzegi. Gotować we wrzącej wodzie pod przykryciem. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 2 minuty. Następnie wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z wody.
Komentarze

Do przepisu na: Pierogi sułtańskie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne