Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Piekło w ustach - łazanki

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2446

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:




Łazanki pikantne, nie dla delikatnego przełyku.

Zdjęcia

 <br/> <br/><br/>Łazanki pikantne, nie dla delikatnego przełyku.<br/>

Składniki

  • kapusta kwaszona 600 g
  • makaron łazanki 500 g
  • papryka czerwona 0,5 - 1 strąk
  • papryczka chili 1 strączek
  • boczek wędzony 100 g
  • wędlina (szynka, baleron, polędwica, schab) 200-250 g
  • słonina 5 dag
  • sól
  • ew. pieprz
  • liście laurowe 1-2 szt
  • majeranek
  • bazylia
  • curry mielone szczypta
  • olej 3 łyżki

Jak zrobić Piekło w ustach - łazanki?

Kapustę płuczemy, odciskamy. Wkładamy do rondla, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 20 - 30 minut. Następnie odcedzamy ją i pozostawiamy do przestudzenia. Makaron gotujemy w wodzie osolonej i z dodatkiem 1 łyżki oleju o 2 minuty krócej, niż zaleca producent, hartujemy go i odcedzamy. Odsączony przekładamy do dużego rondla. Słoninę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto na patelni, gdy już się podsmażyły dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i drobniutko posiekane chili dorzucamy liście laurowe, majeranek i sól. Wędlinę, z której opróżniliśmy "przeciążoną" lodówkę, czyli dobrą, do przesmażenia, ale zbyt wysuszoną by użyć jej do kanapek kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do duszącej się papryki. Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 5 minut i przekładamy do rondla z makaronem (jeśli mamy zbyt dużo tłuszczu, pozostawiamy go na patelni, dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kapustę. Przestudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru płynu, i każdą odciśniętą garstkę kroimy nożem na 4 części (skracamy długość pasemek). Do duszącej się kapusty dodajemy pieprz, majeranek mielone curry. Gdy kapusta będzie już dostatecznie miękka i podsmażona dodajemy do rondla z makaronem, papryką i wędlinami. Wszystko dokładnie mieszamy, ostatecznie doprawiamy do smaku, posypujemy bazylią i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Zapieczone łazanki rozkładamy na talerze i podajemy gorące, jako samodzielne danie obiadowe, lub gotowaną kolację.
Komentarze

Do przepisu na: Piekło w ustach - łazanki

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne