Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pavlova

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3337

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pavlova to ciasto nazwane na cześć Anny Pavlovej - rosyjskiej primabaleriny. Podstawą ciasta jest beza, ubita kremówka oraz owoce, zazwyczaj sezonowe.

O pochodzenie tego deseru spierają się mieszkańcy Australii i Nowej Zelandii. Pavlowa jest bardzo eleganckim ciastem, które pomimo swojej prostoty, zachwyca każdego.

Zdjęcia

<b><i>Pavlova</i></b> to ciasto nazwane na cześć Anny Pavlovej - <b>rosyjskiej primabaleriny</b>. Podstawą ciasta jest beza, ubita kremówka oraz owoce, zazwyczaj sezonowe. <br/><br/>O pochodzenie tego deseru spierają się mieszkańcy Australii i Nowej Zelandii. Pavlowa jest bardzo <b>eleganckim</b> ciastem, które pomimo swojej prostoty, <b>zachwyca</b> każdego.

Składniki

  • białko jaja 4 szt
  • cukier drobny 225 gram
  • mąka kukurydziana 2 łyżeczki
  • ocet winny biały 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 200 ml
  • owoce 500 gram
  • cukier puder 1 łyżeczka

Jak zrobić Pavlova?

Rozgrzewam piekarnik do 150 stopni.

W wysokiej misce ubijam białka, aż piana będzie sztywna. Dodaje drobny cukier i ubijam, aż masa zacznie lśnić. Pod koniec ciągle ubijając dodaję mąkę kukurydzianą i ocet winny.

Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy około 25 cm. Wykładam pianę , wyrównuję i wstawiam do piekarnika. Zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę około 60 minut. Następnie studzę.

Kremówkę ubijam na sztywno i wykładam na bezę. Na wierzchu układam owoce. Przed podaniem posypuję owoce cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Pavlova

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne