Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pasztet wielkanocny

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 20min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 1 godz.
Czas smażenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2639

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Pyszny, aromatyczny pasztet wielkanocny. Znakomity na ciepło, a jeszcze lepszy na zimno z chrzanem tradycyjnym czy sosem tatarskim. Polecam, zwłaszcza na wielkanocny stół.

Zdjęcia

Pyszny, aromatyczny <b>pasztet wielkanocny</b>. Znakomity na ciepło, a jeszcze lepszy na zimno z <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,chrzan-tarty-tradycyjny.php">chrzanem tradycyjnym</a> czy <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,sos-tatarski.php">sosem tatarskim</a>. Polecam, zwłaszcza na wielkanocny stół.

Składniki

Jak zrobić Pasztet wielkanocny?

Udziec indyczy i łopatkę wieprzową pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć do garnka.

Pokroić w półplastry cebule i podsmażyć na tej samej patelni co mięso. Jak zrobi się szklista przełożyć do garnka. Zalać mięso i cebule wrzątkiem, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie i dusić aż będzie miękkie.

Na tłuszczy ze smażenia mięsa i cebuli usmażyć umyta i oczyszczona wątróbkę. Odcedzić mięso, i cebulę. W zachowanym sosie z gotowania namoczyć porwane na kawałki bułki.

Przestudzone mięso, wątróbki, cebule i odciśnięte bułki zmielić na gładko. Dodać jajka, sól, pieprz i pieprz ziołowy, tymianek i gałkę muszkatołową. Wymieszać i przełożyć do formy. Wyrównać wierzch i wstawić do gorącego piekarnika. Piec godzinę w 180 stopniach.
Komentarze

Do przepisu na: Pasztet wielkanocny

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne