Fasolę moczyć 8-12 godzin w letniej, przegotowanej wodzie, następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości, po ugotowaniu posolić do smaku, odcedzić, wywar zachować. Boczek pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić. Z ugotowanej fasoli przygotować puree, gdyby okazałoby się za suche, dodać potrzebną ilość zachowanego wywaru, przyprawić szałwią, pieprzem. Dodać boczek, razem z tłuszczem, wymieszać, przykryć, trzymać w cieple. Parówki naciąć ukośnie w połowie każdej kiełbaski. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, krótko zagotować. Odcedzić. Gorące oprószyć majerankiem i gałką. Puree ułożyć na półmisku, obłożyć parówkami. Przed podaniem posypać posiekana natką.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne