Przepis na Papryka blanszowana

Dodano przez:
Ile porcji:
1
Łączny czas przyrządzania:
13 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas gotowania:
3 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6346
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Blanszowanie to inaczej krótkie gotowanie, lub obgotowywanie. Polega na szybkim gotowaniu (zazwyczaj warzyw) do 5 minut we wrzątku, a następnie przełożeniu warzyw do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa będa jędrniejsze.

W tym przepisie jest opisany jak przebiega blanszowanie papryki mojego wykonania. Blanszowanie pozwala na zmiękczenie papryki, aby można ją było potem łatwiej obrać, lub dokonać dalszej kulinarnej obróbki.

Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują ładny kolor, gdy się je później mrozi.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Papryka blanszowana?

Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Zagotować w garnku wodę, posolić (1 łyżeczka soli na 2 litry wody) i włożyć paprykę.

Po 3-5 minutach (w zależności od grubości papryki) wyjmować paprykę i przekładać do zimnej wody (aby zatrzymać proces gotowania).

Po kilku sekundach odcedzić i taka papryka blanszowana jest gotowa do dalszej obróbki – do sałtek, marynowania, przygotowywania zup, kremów etc.

Podobne przepisy

Ogórki kwaszone

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-08

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Przetwory

Ogórki Wandy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-23

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory

Marynowane gruszki.

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-14

Dodany przez: beka

Kategoria: Przetwory

Marynowany bakłażan

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-28

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Mrożone truskawki

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-11-24

Dodany przez: skorpion290

Kategoria: Przetwory

Sos paprykowy na zimę, do obiadu.

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-02

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory