Przepis na Papryczki faszerowane z sosem pomidorowym

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1150
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Doskonałe danie obiadowe. Przygotowanie zajmuje trochę czasu więc podobnie jak z gołąbkami, robię 10 papryczek, które wystarczają naszej rodzinie na dwa dni. Na drugi dzień papryczki nie tracą smaku. Z ziemniaków robię pure dodając masło i śmietanę (oraz odrobinę gałki muszkatołowej). Moje dzieci najbardziej lubią to danie z pure uformowanym w kształcie okrągłego basenu, do „basenu” wlewamy dużo sosu z papryczek a same papryczki układamy z boku, przekrojone na pół i lekko polane sosem. Ja lubię na ostro – więc moją papryczkę smaruję dodatkowo smabalem.
Palce lizać. Prawdopodobnie zrobię je jutro na obiad i dodam zdjęcia.

Zdjęcia

Składniki

  • papryka czerwona świeża średniej wielkośći 10 szt

farsz

  • mięso mielone 1,3 kg
  • ryż błyskawiczny w torebkach 1 torebka
  • ketchup 4-6 łyżek
  • papryka słodka w proszku 6 płaskich łyżeczek
  • vegeta 3 płaskie łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/2 płskiej łyżeczki
  • ew. sól (jeżeli ktoś lubi bardziej słone - ale vegeta jest OK) 1 czubata łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
  • lubczyk świerzy posiekany lub suszony 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki

sos

  • kostka rosołowa lub bulion 1 szt
  • sok pomidorowy 1 szklanka
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • śmietana 18% 200 ml
  • mąka ziemieczana 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżeczka czybata

Akcesoria

  • ostry nóź z czubkiem
  • duży garnek

Jak zrobić Papryczki faszerowane z sosem pomidorowym?

Wybieramy mięsiste papryki średniej wielkości. Z papryczek wycinamy nasadki ogonków – wokół zielonej nasady ogonka. Palcem i małą łyżeczką ostrożnie, żeby nie uszkodzić papryki usuwamy gniazda nasienne i białe błonki. Trochę należy się przy tym natrudzić i nawytrząsać pestki – ale po kilku razach dochodzimy do wprawy.
Gotujemy ryż w wodzie z solą w/g przepisu na opakowaniu. Jeżeli lubicie kolor i smak kurkumy, można do wody dodać łyżeczkę kurkumy.
Farsz:
Mięso mieszamy z przyprawami. Dodajemy ketchup, ugotowany na miękko ryż, i dokładnie wyrabiamy. Mięso nie może być zbyt suche – jeżeli się nam takie wydaje, możemy zwiększyć ilość ketchupu. Tak przygotowanym mięsem napychamy wszystkie papryczki. Papryczki wstawiamy do garnka (nadzieniem do góry), dolewamy wody i rozkruszamy kostkę rosołową, dosypujemy trochę Vegety, soli i pieprzu. Zalewamy wodą do wysokości 1/3 papryczek, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę. Po godzinie dolewamy 1/2 soku pomidorowego. Pozostałą część soku pomidorowego wlewamy do zakręcanego słoika, dodajemy łyżeczkę ketchupu, przecier pomidorowy, śmietanę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zakręcamy słoik i całość energicznie mieszamy aż wszystkie składniki się dokładnie połączą i nie będzie grudek mąki. Taki sos wlewamy do papryczek i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Po wyjęciu papryczek z garnka możemy delikatnie zdjąć z nich skórkę (ale może to też każdy zrobić sobie sam na talerzu). Podajemy gorące z sosem i pure ziemniaczanym.

Podobne przepisy

Pierś kurczaka dotowana na parze

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Mięsne

Sakiewki z mielonym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-11

Dodany przez: sloneczko123

Kategoria: Mięsne

Kaszanka inaczej

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Mielone z indyka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-20

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Mięsne

Kurczak w chipsowej panierce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-28

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Mięsne

Fasolka po bretońsku z boczkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-18

Dodany przez: onana

Kategoria: Mięsne