Przepis na Nadziewany pieczony indyk

Dodano przez:
Ile porcji:
7
Data dodania:
Wyświetlenia:
14846
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

Jak zrobić Nadziewany pieczony indyk?

Indyka namoczyć w wodzie z winem przez noc. Osuszyć, natrzeć solą od środka i na zewnątrz. Posiekaną wątróbkę podsmażyć na maśle. Słoninę, cebulę i namoczoną i odciśniętą bułkę zmielić. Masę połączyć z żółtkami, pianą z białek i doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i cukrem. Dodać na koniec sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać. Indyka napełnić farszem i dokładnie zszyć grubą nicią kuchenną, naciskając na pierś indyka. Indyka naszpikować cienkimi paskami słoniny i włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Polać stopionym masłem i skropić 3 łyżkami wody, piec 3,5 godziny w temperaturze 180 st.C. Podczas pieczenia często polewać wodą z winem i wytworzonym sosem.

Podobne przepisy

Cebulowe udka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-17

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Kotlety mielone z farszem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-04

Dodany przez: p0mid0r

Kategoria: Mięsne

Kurczak duszony z pieczarkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-11-03

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Ala’ burgery z serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-16

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Karkówka z żółtym serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-10-20

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Mięso mielone z cebulką smażone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-04

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne