Indyka namoczyć w wodzie z winem przez noc. Osuszyć, natrzeć solą od środka i na zewnątrz. Posiekaną wątróbkę podsmażyć na maśle. Słoninę, cebulę i namoczoną i odciśniętą bułkę zmielić. Masę połączyć z żółtkami, pianą z białek i doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i cukrem. Dodać na koniec sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać. Indyka napełnić farszem i dokładnie zszyć grubą nicią kuchenną, naciskając na pierś indyka. Indyka naszpikować cienkimi paskami słoniny i włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Polać stopionym masłem i skropić 3 łyżkami wody, piec 3,5 godziny w temperaturze 180 st.C. Podczas pieczenia często polewać wodą z winem i wytworzonym sosem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne