Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Na okrągło - pierogi owocowe

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1443

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Na okrągło - pierogi owocowe

Składniki

nadzienie

  • nektarynki 25 dag
  • ew. śliwki
  • jabłka 2 szt
  • cukier 6 łyżek
  • masło 1 - 2 łyżek
  • aromat rumowy 3 krople
  • ew. cukier waniliowy 1 opak
  • ryż 20 dag
  • ew. kasza manna

ciasto

do polania ugotowanych pierogów

  • śmietana z cukrem
  • sos np. śliwkowy, itp
  • cukier cynamon

Jak zrobić Na okrągło - pierogi owocowe?

Ryż (zamiast z ryżu możemy masę zrobić z kaszy manny lub kaszy jaglanej) gotujemy tak, by nie był do końca miękki. Studzimy ryż, a gdy jest już chłodny dodajemy do niego utarte na jarzynówce jabłka oraz utarte na tarce, lub drobno pokrojone śliwki lub nektarynki. Farsz skrapiamy roztopionym masłem, dodajemy cukier do smaku aromat albo cukier waniliowy i mieszając zagotowujemy. Z przesianej przez sito mąki, jaja, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek nakładamy 1 kopiastą łyżeczkę masy ryżowo owocowej, przykrywamy drugim kółeczkiem i dookoła okręgu szczelnie sklejamy uwypuklając środek z farszem , tworząc kapelusz. Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej nasze pierogi -kapelusze i gotujemy. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem waniliowym śmietaną z cukrem i cynamonem, lub sosem owocowym.
Komentarze

Do przepisu na: Na okrągło - pierogi owocowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne