Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Metrowiec

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 11049

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Metrowiec to smaczne i proste ciasto. Pozornie wydaje się skomplikowane, ale efektem naprawdę zaskakuje! Polecam, bo łatwe i pyszne!

Zdjęcia

Metrowiec to smaczne i proste ciasto. Pozornie wydaje się skomplikowane, ale efektem naprawdę zaskakuje! Polecam, bo łatwe i pyszne!

Składniki

ciasto

masa budyniowa

polewa

Jak zrobić Metrowiec?

Ciasto:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki (bez kakao). Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao.

Ciasto wlać do dwóch blaszek o wymiarach 10 x 24 cm.
Piec około 30 minut w temp. 180°C.

Masa budyniowa:
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenna i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka.

Masło utrzeć, połączyć z ostudzonym budyniem.

Polewa:
Margarynę i masło rozpuścić. Dodać cukier, mleko, kakao, wymieszać.

Składanie ciasta:
Ciasto pokroić na cienkie kromki i przekładać na przemian jasne i ciemne, zlepiając masą.
Gorącą polewą polać ciasto i odstawić, aż stężeje.

Najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Podawać pokrojone na ukos.
Komentarze

Do przepisu na: Metrowiec

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne