Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Mazurek z bakaliami

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2696

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

ciasto

  • mąka tortowa 30 dag
  • masło 20 dag
  • cukier puder 10 dag
  • żółtka 3 szt.
  • skórka cytrynowa

nadzienie

  • bakalie 0,5 kg
  • marmolada 20 dag

polewa

Jak zrobić Mazurek z bakaliami?

Mąkę posiekać z masłem dodając żółtka i trochę śmietany (aby ciasto było pulchniejsze i dało się lepiej wyrobić na jednolitą masę). Zagnieść ciasto i upiec spód pod mazurek. Przygotować bakalie - rodzynki, skórkę poma­rańczową i morele namoczyć, migdały sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki. Orzechy, morele i migdały drobno pokroić. Placek posmarować cienko marmoladą, ułożyć na niej grubą warstwę bakalii. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny, cukier waniliowy, stopione masło, zmielone migdały, tani bułkę. Wymieszać i tą masą zalać bakalie. Wstawić do gorącego piekarnika na 180 stopni i piec około 6 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Mazurek z bakaliami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne