Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Mazurek ponczowy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 779

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • mąka 40 g
  • żółtek 8 szt
  • białek 5 szt
  • rum 25 ml
  • dżem morelowy 300 g
  • cukier puder 100 g
  • sok i skórka cytrynowa
  • tłuszcz
  • własne lukier

Jak zrobić Mazurek ponczowy?

Żółtka utrzeć z cukrem, startą skórką i sokiem z cytryny, połączyć z pianą ubitą z białek, przesypując przesianą mąką. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, ułożyć na blachach wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu skropić rumem, przełożyć dżemem i pozostawić do stężenia. Potem polać lukrem.
Komentarze

Do przepisu na: Mazurek ponczowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne