Przepis na Mała pizza dla każdego

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
50 m
Czas pieczenia:
30 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3672
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnie świata

Mała pizza dla każdego,można podwoić składniki dla jej zwiększenia. Dodatki są oczywiście wedle uznania,nie wszyscy wszystko lubia,więc można modyfikować.

Zdjęcia

ciasto

dodatki

  • pieczarki kilka szt
  • cebula 1 szt
  • papryka (zielona, żółta,czerwona) po 1/4 każdej części
  • kukurydza 0,5 puszka
  • szynka, boczek w/g uznania kilka plastry
  • przyprawy(oregano,bazylia...)
  • ser kilka plastry lub tarty
  • masło lub maragaryna do smażenia
  • ketchup lub sos pomidorowy kilka łyżka

Akcesoria

  • miska
  • patelnia
  • łyżka drewniana
  • blaszka do pieczenia 25-30cm

Jak zrobić Mała pizza dla każdego?

Ciasto na pizze:
drożdże rozpuszczamy w małej ilości mleka, następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż uzyskamy gładkie jednolite ciasto odchodzące od ręki (jeśli lepi się dodać mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia ok 40 min.

W czasie rośnięcia ciasta, przygotowujemy dodatki na pizze. Pieczarki sparzamy i obieramy, kroimy na plasterki, cebulę obieramy i kroimy w pół krążki lub kostkę. Najpierw podsmażamy na patelni na masełku pieczarki, a pod koniec smażenia dodajemy cebulę.

Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Po ok 40 min. Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy na nią ciasto. Rozpłaszczone ciasto smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym, rozkładamy na to szynkę i/lub boczek, następnie pieczarki z cebulką, kukurydzę, posypujemy przyprawami i przykrywamy papryką.

Na koniec ser w plastrach lub tarty jak kto lubi. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 30min. Smacznego!

Podobne przepisy

Eton mess

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery

Calzone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Kaczka po chińsku

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2024-03-19

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Kasze i ryż

Torta di ricotta

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia włoska

Włoskie puree

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-25

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Kuchnie świata

Farsz na ruskie pierogi

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-29

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Kuchnie świata