Mała pizza dla każdego,można podwoić składniki dla jej zwiększenia. Dodatki są oczywiście wedle uznania,nie wszyscy wszystko lubia,więc można modyfikować.
Ciasto na pizze:
drożdże rozpuszczamy w małej ilości mleka, następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż uzyskamy gładkie jednolite ciasto odchodzące od ręki (jeśli lepi się dodać mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia ok 40 min.
W czasie rośnięcia ciasta, przygotowujemy dodatki na pizze. Pieczarki sparzamy i obieramy, kroimy na plasterki, cebulę obieramy i kroimy w pół krążki lub kostkę. Najpierw podsmażamy na patelni na masełku pieczarki, a pod koniec smażenia dodajemy cebulę.
Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Po ok 40 min. Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy na nią ciasto. Rozpłaszczone ciasto smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym, rozkładamy na to szynkę i/lub boczek, następnie pieczarki z cebulką, kukurydzę, posypujemy przyprawami i przykrywamy papryką.
Na koniec ser w plastrach lub tarty jak kto lubi. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 30min. Smacznego!
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Kuchnie świata
Kategoria: Kuchnie świata