Przepis na Makowiec chiński

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
115 min.
Czas przygotowania:
1 g
Czas pieczenia:
55 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2269
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Przepisy na Boże Narodzenie

Składniki

Jak zrobić Makowiec chiński?

Ze składników podanych na spód zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce. Część ciasta zostawiamy aby kawałkami narzucać na wierzch maku. Szklanką mleka wymieszaną z odrobiną wody zalewamy mak i gotujemy przez około 30 minut, po czym osączamy i mielimy. Cukier ucieramy z jajami na puszysty kogel mogel a następnie z masłem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masę jajeczną łączymy z makiem, jabłkami, proszkiem do pieczenia, kaszą, sparzonymi rodzynkami, pokrojonymi orzechami i migdałami. Pod koniec dodajemy sztywną pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Masę makową wykładamy na wyłożoną kruchym ciastem formę. Wierzch posypujemy kawałkami ciasta. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Podobne przepisy

Słone kruche ciasto na pasztet

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-10-21

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Ciasto jogurtowe z ananasem i mandarynką

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-09-05

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Sernik w kratkę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Kokosowa posypka

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Ciasta

Domowa ptasia pianka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-08

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Ciasto jabłkowe z bita śmietaną

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta