Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1857

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Składniki

Składniki na ciasto:

Nadzienie:

Jak zrobić Makowiec?

Do przesianej mąki dodać drożdże rozmieszane z 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia, następnie dodać utarte z cukrem i cukrem waniliowym żółtka, resztę mleka, tłuszcz i można też dodać aromat jak ktoś woli. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Mak parzymy i zagotowujemy przez 5 min. Gdy wystygnie i ocieknie z nadmiaru wody mielimy przez maszynkę o drobniótkich oczkach 2 razy, dodajemy podane składniki na nadzienie do maku i mieszamy na końcu dodajemy pianę z białek i olejek migdałowy. ( ja na 1 kg maku dodaję 2 olejki)
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne