Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec III

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4630

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makowiec III

Makowiec III

Makowiec III

Makowiec III

Makowiec III

Składniki

Jak zrobić Makowiec III?

2/3 mleka należy podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. W misce połączyć mąkę, połowę cukru, skórkę z cytryny i jedno jajko. Na koniec dodać drożdże rozprowadzone w mleku i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać masę makową, jajko, posiekane orzeszki pistacjowe, pozostały cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i schłodzić, po schłodzeniu dodać jeszcze jedno jajko. I ponownie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować, wyłożyć na nie masę makową i zawinąć. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec III

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne