2/3 mleka należy podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. W misce połączyć mąkę, połowę cukru, skórkę z cytryny i jedno jajko. Na koniec dodać drożdże rozprowadzone w mleku i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać masę makową, jajko, posiekane orzeszki pistacjowe, pozostały cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i schłodzić, po schłodzeniu dodać jeszcze jedno jajko. I ponownie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować, wyłożyć na nie masę makową i zawinąć. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temp. 180 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta