Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2965

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makowiec

Makowiec

Makowiec

Makowiec

Makowiec

Składniki

Jak zrobić Makowiec?

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka z łyżeczką cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z resztą cukru. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy roztopioną margarynę, utarte żółtka, resztę mleka i robimy ciasto. Musi być gęściejsze. Wałkujemy prostokąt na środek wykładamy mak z bakaliami i zawijamy.

Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. Na koniec po upieczeniu można zrobić polewę i udekorować orzechami.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec

!Angelika#

!Angelika

2009-12-07 12:20:38

Ten makowiec, to jest po prostu miodzio, ambrozja, niebo w buzi, pokarm Bogów. Moje dzieciaki zjadły od razu cały:) aż mnie mój stary troszeczkę pokrzyczał, gdzie jest dla niego - zaraz zrobiłam drugi, też poszedł natychmiast. Ten przepis, to jest po prostu mistrzostwo świata, tak!!! to jest normalnie makowiec the best!

!ARLETA#

!ARLETA

2009-12-03 17:36:55

ciasto makowe wyszło wspaniale - mój mężczyzna był wprost nienasycony i zjadł prawie całe, ledwo mi dla dziatek zostało!
P.S.
Wielkie dzięki za wspaniały przepis:)

monika4#

monika4

2009-08-04 20:47:27

Ja nie biorę przepisów z neta, ponieważ mam swoje sprawdzone, więc sorki za takie ocenianie moich przepisów.

teressa444#

teressa444

2009-08-04 13:06:26

Makowiec - to jest to co mąż uwielbia.

noteska#

noteska

2009-08-04 09:35:31

To ciasto (z przepisu) nie prawa się udać! aby ciasto drozdzowe mozna było wałkowac musi wyrastac nawet do 2 godzin, wiec sorry, ale przepis z netu wziety a zdjecie kupnego makowaca?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne