Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec

Dodany przez

Ile porcji: 26

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2095

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Składniki

masa makowa

  • mak 40 dag
  • cukier 20 dag
  • białka 2 sztuki
  • skórka pomarańczowa 4 łyżki
  • migdały 15 dag

Akcesoria

  • stolnica
  • wałek
  • misa
  • garnek

Jak zrobić Makowiec?

Przygotować rozczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru,wyrobić i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować masę makową. Sparzony co najmniej na 3 godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną, skórkę pomarańczową, oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały. Masę dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować prostokąt. Nałożyć po pół masy makowej, rozsmarować nożem równo na całym kawałku ciasta i zawinąć ciasno w rulon. Uformowaną struclę zawinąć luźno w nasmarowany margaryną papier, włożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor przez 40 minut. Upieczone strucle odwinąć z papieru.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne