Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Łosoś w Pomidorach

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1264

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu a efektownie wyglądająca potrawa. Doskonale smakuje z lampką białego półwytrawnego wina. Jeżeli ktoś nie lubi łososia, można go zastąpić plastrami mozzarelli lub cienkimi plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Świetnie nadają się też plastry basturmy - suszonej wołowiny (kiedyś dałem na nią przepis) - jednak łosoś jest najsmaczniejszy i najzdrowszy.

Zdjęcia

Bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu a efektownie wyglądająca potrawa. Doskonale smakuje z lampką białego półwytrawnego wina. Jeżeli ktoś nie lubi łososia, można go zastąpić plastrami mozzarelli lub cienkimi plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Świetnie nadają się też plastry basturmy - suszonej wołowiny (kiedyś dałem na nią przepis) - jednak łosoś jest najsmaczniejszy i najzdrowszy.
Bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu a efektownie wyglądająca potrawa. Doskonale smakuje z lampką białego półwytrawnego wina. Jeżeli ktoś nie lubi łososia, można go zastąpić plastrami mozzarelli lub cienkimi plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Świetnie nadają się też plastry basturmy - suszonej wołowiny (kiedyś dałem na nią przepis) - jednak łosoś jest najsmaczniejszy i najzdrowszy.
Bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu a efektownie wyglądająca potrawa. Doskonale smakuje z lampką białego półwytrawnego wina. Jeżeli ktoś nie lubi łososia, można go zastąpić plastrami mozzarelli lub cienkimi plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Świetnie nadają się też plastry basturmy - suszonej wołowiny (kiedyś dałem na nią przepis) - jednak łosoś jest najsmaczniejszy i najzdrowszy.

Składniki

  • Wędzony łosoś - plastry lub sałtkowy 100 g
  • Dorodne pomidory (najlepiej malinowe) 6 szt

sos

  • sok z połowki cytryny 1/2
  • musztarda chrzanowa 1/2 łyżeczki
  • musztarda ostra 1/2 łyżeczki
  • bazylia suszona lub świeża 1 łyżeczka
  • oliwa lub zwykły olej 3-4 łyżek
  • woda 4-5 łyżek
  • pieprz 1 szczypta
  • ewentualnie kapary 8 - 10 szt
  • ewentualnie jak ktoś lubi - ocet balsamiczny 1 łyżeczka

Jak zrobić Łosoś w Pomidorach?

Najpierw przygotowujemy sos dodając wszystkie składniki do słoika lub shakera i mieszamy energicznie potrząsając. Jeżeli ktoś lubi kapary to można je rozgnieść łyżeczką i dodać do sosu. Na czterech dużych talerzach rozlewamy sos (połowę całej ilości). Rozcieramy go po całej powierzchni talerzy.

Pomidory kroimy w plastry o grubości około 0,5cm. (ja zawsze kroję je w poprzek - ładniej wyglądają.) układamy pomidory na talerzach (połowa wszystkich plastrów - po 7 na talerz) - jeden plaster na środku i około 6 wokół środkowego).

Na każdy pomidor układamy po trochu łososia, rozkładając możliwie po całej powierzchni pomidora. Na wierzch układamy pozostałe plastry pomidora - tworząc takie "kanapeczki pomidorowe". Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z tostami czosnkowymi.
Komentarze

Do przepisu na: Łosoś w Pomidorach

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne