Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Lazania z trzema serami

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6517

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszna lazania, przepis Antoinette z wymiany Erasmusa.

Zdjęcia

Pyszna lazania, przepis Antoinette z wymiany Erasmusa.

Składniki

  • lazania 1 opakowanie
  • ricotta 60 dag
  • starta mozarella 50 dag
  • parmezan 12 dag
  • mrożony szpinak 30 dag
  • jajka 2 szt
  • oliwa do posmarowania

sos

Jak zrobić Lazania z trzema serami ?

Na początku robimy sos:
Cebulkę siekamy, dodajemy starta marchewkę, mieszamy i smażymy na oliwie, aż marchew zmięknie. Następnie dodajemy mielona wołowinę, smażymy, aż mięso zmieni kolor, dodajemy resztę składników sosu. Dusimy całość 10 minut, na koniec wyjmujemy listek laurowy. Sos odstawiamy.

W miseczce mieszamy ricottę i połowę startego parmezanu, dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak, sól i pieprz i jajka. Dokładnie mieszamy.

Formę do zapiekania smarujemy oliwą, na dno wylewamy trochę sosu, na to układamy 4 płaty makaronu (bądź ile się zmieści), na makaron część masy z ricotty, posypujemy mozzarellą i polewamy sosem. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pozostałą połowę parmezanu.

Formę przykrywamy pokrywką, bądź folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy pokrywkę/folię i dopiekamy 20 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Lazania z trzema serami

!Lena#

!Lena

2009-04-03 08:21:27

A ja posypalam ostatnio drobno zmielonym kminkiempo taki mialam pod reka inawet mi zasamkowalo...

!Genia#

!Genia

2009-03-15 15:01:14

Te lazanie sa bardzo smaczne, ale mozna posypac jeszcze oregano, kolendra i smakuja jeszcze lepiej

!samotna5#

!samotna5

2009-03-03 14:06:05

caly przepis super w smaku, ale sam sos tez mozna osobno wykorzystac, na przyklad do wieprzowinki, zeberek itp...

santalucia#

santalucia

2009-03-01 11:00:15

Mozna dodac tez chilli i oregano, bedzie jeszcze lepsze, polecam

borys82#

borys82

2009-01-21 11:51:00

A ja dodalae musztardy troszeczke do sosu i bylo takie bardziej pikantne.

!Safia#

!Safia

2008-11-24 10:20:23

Dalam tez drobiu i bylo super, polecam

!Wiki#

!Wiki

2008-10-24 20:21:39

Wołowinę mozna zastapic wieprzowina i tez jest bardzo smaczne, polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne