Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kutia z bakaliami

Dodany przez

Ile porcji: 6

Data dodania:

Wyświetlenia: 3357

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Kutia z bakaliami, z tradycyjnie gotowanym w mleku i ręcznie mielonym makiem. Przepis teściowej, której rodzina pochodzi terenów obecnej Ukrainy.

Sok z cytryny i pomarańczy można zastąpić kandyzowaną skórką pomarańczową, ale u teściowej nie ma jej zwolenników, więc dodaje sok.

Zdjęcia

Składniki

  • mak 20 dag
  • miód 15 dag
  • pszenica 15 dag
  • mleko 1 litr
  • rum 1 kieliszek
  • suszone owoce 25 dag
  • orzech 10 dag
  • sok z pomarańczy 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki

Jak zrobić Kutia z bakaliami?

Pszenicę opłukać i zalać wodą, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować przez 60 minut na małym ogniu, odsączyć i wystudzić.

Mak zalać gorącym mlekiem, gotować przez 25 minut, osączyć. Zemleć.

Bakalie zalać rumem, odstawić na 20 minut. Mak wymieszać z pszenicą, bakaliami, miodem, doprawić do smaku sokiem z cytryny i pomarańczy.

Podawać po schłodzeniu.
Komentarze

Do przepisu na: Kutia z bakaliami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne