Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Krewetki z ryżem

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas smażenia: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4714

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Czosnkowe, ekspresowe krewetki z ryżem.

Danie proste i nie wymagające wielkich zdolności kulinarnych.

Można je dowolnie urozmaicać przez dodawanie różnych warzyw.

Podstawą są dobre jakościowo krewetki, wzbogacone czosnkowo-cebulowym aromatem.

Zdjęcia

Czosnkowe, <b>ekspresowe krewetki z ryżem</b>. <br/><br/>Danie proste i nie wymagające wielkich zdolności kulinarnych.<br/><br/>Można je dowolnie urozmaicać przez dodawanie różnych warzyw. <br/><br/>Podstawą są dobre jakościowo krewetki, wzbogacone czosnkowo-cebulowym aromatem.

Składniki

  • ryż 0,5 szklanki
  • krewetki średnie 20 sztuk
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula czerwona mała 1 sztuka
  • olej 2 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • pieprz 1 szczypta

Jak zrobić Krewetki z ryżem?

Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Przesypać do garnka, zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, posolić, zamieszać, zmniejszyć ogień na minimalny, przykryć i gotować około 10 minut. Wyłączyć i odstawić na bok.

Krewetki przelać zimną wodą i osuszyć na ręczniku kuchennym. Czosnek pokroić na plasterki, a czerwoną cebulę w kostkę. Na rozgrzany olej wsypać czosnek i cebulę, po chwili dodać krewetki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć krewetki 3 minuty.

Rozdzielić ryż na porcje. Na wierzch wyłożyć krewetki i podawać od razu.
Komentarze

Do przepisu na: Krewetki z ryżem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne