Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Konfitury z pigwy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 1498

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Z pozostawionych skórek,gniazd nasiennych i wody z obgotowywania owoców możemy zrobić bardzo smaczną galaretkę pigwową.
Przepis tą na galaretkę zamieszczam w swoich przepisach.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Konfitury z pigwy?

Umytą pigwę (nie pigwowiec) obrać ze skórki, pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych (obierzyny i gniazda nasienne zachować), po czym zalać zimną wodą i powoli gotować na małym ogniu, aż zmięknie. Z cukru i 1 litra wody ugotować gęsty syrop, zszumować. Pigwę odcedzić (wodę zachować) i włożyć do naczynia z syropem. Naczynie przykryć, odstawić na 24 godziny. Następnie wyjąć owoce, a syrop zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pigwę, zagotować, zestawić z ognia na 10 minut. Jeszcze trzykrotnie doprowadzać do wrzenia i odstawiać. Na koniec dogotować owoce na małym ogniu, aż będą przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do czystych słoików i zamknąć.
Komentarze

Do przepisu na: Konfitury z pigwy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne