Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Konfitury z arbuza

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 1323

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Konfiturę z arbuza możemy używać tak samo jak owoce kandyzowane do deserów, ciast i legumin.

Zdjęcia

Składniki

  • arbuz ok. 5 kg
  • cukier 1 kg
  • wanilia 1/3 laski
  • lub cukier waniliowy 16 g

Jak zrobić Konfitury z arbuza?

Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich różowy miąższ. Z białego miąższu, tuż przy skórce, wydrążyć okrągłą łyżeczką 1 kg kulek. Do szerokiego rondla z grubym dnem włożyć arbuzowe kulki i wsypać cukier. Rondel przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie zawartość rondla wymieszać i dodać wanilię. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż arbuz stanie się szklisty. Gorące konfitury kłaść do wyprażonych słoików typu twist off i zakręcać. Pozostawić do wystudzenia do góry dnem.
Komentarze

Do przepisu na: Konfitury z arbuza

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne