Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Konfitura jeżynowo-morelowa

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 0min.
Czas przygotowania: 4 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 917

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Konfitura jeżynowo-morelowa?

Cytryny sparzamy, łyżeczką wyciskamy sok wraz z drobinami miąższu. Skórkę drobno kroimy. Wszystko wkładamy do rondelka, dodajemy cynamon, pestki wyjęte z moreli i wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy - często mieszając - ok. godziny aż skórki będą miękkie.Tak przygotowany płyn przecedzamy, dokładnie przecierając drobinki cytrynowego miąższu i zalewamy nim jeżyny z morelami.Doprowadzamy do wrzenia i całość gotujemy ok. 10 min. Dodajemy cukier i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.Następnie zmniejszamy ogień i smażymy ok 2 -3 godzin, aż masa stanie się odpowiednio gęsta- kropelka konfitury spuszczona na zimny talerzyk powinna zgęstnieć w ciągu 1 minuty.Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zamykamy. Wstawiamy do garnka z wodąi na wolnym ogniu podgrzewamy ale nie gotujemy przez ok. 30 min.
Komentarze

Do przepisu na: Konfitura jeżynowo-morelowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne