Mleko zagotowujemy z łyżką masła odstawiamy i do wrzącego wsypujemy mąkę, ubijając ją łyżką tak, by porozbijać wszystkie grudki. Wyrabiamy ciasto do chwili kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie- energicznie mieszając- dodajemy po jednym jajku. Gotujemy 3 litry osolonej wody. Metalową łyżka nabieramy podłużne kluseczki i wkładamy do wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 min, wybieramy łyżką cedzakową. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni c.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie