Przepis na Kluski parzone zapiekane z serem

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
892
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Składniki

  • mleko 1 szklanka
  • mąka 1 szklanka
  • jajka 3 szt
  • starty żółty ser 1 szklanka
  • sól do smaku
  • masło - do mleka 1 łyżka
  • masło do naczynia żaroodpornego
  • woda 3 l

Jak zrobić Kluski parzone zapiekane z serem?

Mleko zagotowujemy z łyżką masła odstawiamy i do wrzącego wsypujemy mąkę, ubijając ją łyżką tak, by porozbijać wszystkie grudki. Wyrabiamy ciasto do chwili kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie- energicznie mieszając- dodajemy po jednym jajku. Gotujemy 3 litry osolonej wody. Metalową łyżka nabieramy podłużne kluseczki i wkładamy do wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 min, wybieramy łyżką cedzakową. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni c.

Podobne przepisy

Pierogi pani Zosi

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-18

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Jarskie

Pierogi z paprykowymi ziemniakami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Jarskie

Serowa grzanka

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-08-04

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Jarskie

Racuchy serowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 18 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Jarskie

Jajecznica z estragonem i szczypiorkiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-04

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Pierogi z kapustą i grzybami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2024-01-22

Dodany przez: enia

Kategoria: Jarskie