Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Klops pieczony z cielęciną

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5167

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

Mięso

  • cielęcina mielona 1 kg
  • jajka 5 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki posiekana 2-3 łyżki
  • chudy bekon lub wędzony boczek 8-10 plasterków
  • bułka grahamka
  • średnia cebula
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do cielęciny

Sos

  • jogurt naturalny 1 szkl
  • czosnek 1 ząbek
  • mięta świeża posiekana 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • pieprz biały 1 szczypta
  • średni zielony ogórek
  • tarta bułka

Dodatkowo

Jak zrobić Klops pieczony z cielęciną?

3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać. Plasterki bekonu lub boczku pokroić wzdłuż na cienkie paski. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać, cebulę i utrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć. Wymieszać mięso, cebulę, czosnek, bułkę i 2 całe jajka. Masę posolić do smaku, przyprawić pieprzem i gałką. Dodać dużą szczyptę przyprawy do cielęciny. Naczynie żaroodporne lub foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, zachowując niewielkie odstępy, ułożyć w poprzek część pasków bekonu lub boczku. Położyć połowę porcji masy mięsnej, jaja ugotowane na twardo, przykryć resztą mięsa, na wierzchu ułożyć pozostałe paski bekonu lub boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200stc, piec 40-50 minut. Upieczony klops ostudzić w otwartym piekarniku, wyjąć z formy jeszcze ciepły. Podawać na ciepło lub na zimno; świetnie smakuje z sosem jogurtowym w stylu kuchni greckiej. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Wymieszać jogurt, ogórek, czosnek, miętę, sok z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem, wstawić do lodówki, mocno oziębić.
Komentarze

Do przepisu na: Klops pieczony z cielęciną

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne