Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kiszone grzyby

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 1672

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Kiszone grzyby

Składniki

na kiszenie

  • kamienny garnek

do obgotowywania

Jak zrobić Kiszone grzyby?

Garnek wyparzamy gorącą wodą. Grzyby ( rydze, borowiki) oczyszczamy i starannie myjemy oraz oczyszczamy, odcinamy trzony-nóżki. Zagotowujemy wodę z dodatkową ilością soli, wkładamy kapelusze grzybów i obgotowujemy je 3 minuty, licząc czas od chwili zawrzenia. Wyjmujemy grzyby łyżką cedzakowa przekładamy na kuchenny ręcznik lub lnianą ściereczkę by obciekły z wody. Po obsuszeniu grzybów układamy je w garnku kamiennym przesypując sola i przyprawami. Po wyczerpaniu grzybów, przykrywamy je drewnianym, dopasowanym denkiem lub talerzykiem, obciążamy talerzyk np słojem napełnionym wodą. Po kilku dniach wytworzy się sok, który przykryje grzyby. Lecz jeśli sok nie pojawi się, to musimy zagotować wodę z solą - na 1 litr wody dodajemy 25 g soli, i po przestudzeniu dolewamy ją do garnka z grzybami. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Grzyby kiszone są doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, zakąsek i kanapek.
Komentarze

Do przepisu na: Kiszone grzyby

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-30 16:54:41

Tak, dwa razy oczyszczamy, najpierw z pozostałości poszycia leśnego igły, mchy... płuczemy i jeszcze raz oczyszczamy z pozostałości błonek, trzonów itd

Albertos#

Albertos

2010-03-29 22:21:38

Grzyby ( rydze, borowiki) oczyszczamy i starannie myjemy oraz oczyszczamy? Dwa razy oczyszczamy grzyby? A po co? Na kuchennym ręczniku, to raczej się grzybów nie osusza, przecież to się przyklei! Po wyczerpaniu grzybów? A co to w ogóle znaczy?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne