Przepis na Kartofle z papryką po węgiersku

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
35 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas gotowania:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1468
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie, Warzywa

Ja mieszając zostawiam małe kawałki kartofli w całości i dodaje jeszcze kminku i czosnku do smaku. Życzę smacznego

Składniki

  • cebula 1 szt - duża
  • czosnek 2 ząbki
  • kminek 1 szczypta
  • papryka czerwona mielona 3 lyzeczki
  • olej 3 lyzki
  • sól
  • kartofle 1 kg
  • woda ok.1,5 litra
  • papryka świeża 1 szt
  • pomidor 1 szt

Jak zrobić Kartofle z papryką po węgiersku?

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać paprykę czerwona w proszku, krotko razem podsmażyć. Dodać sprasowany czosnek i kminek, wymieszać oraz wodę. Obrane kartofle pokrojone na ćwiartki dodać do wywaru z papryki i wody, posolić i zagotować. 10 minut później dodać pokrojona w większą kostkę paprykę i pomidory. Gotować jeszcze 10 minut, następnie drewniana łyżką mieszać wszystko razem tak długo aż kartofle osiągną gęstą masę. Doprawić do smaku sola i ewentualnie jeszcze kminkiem. Podawać z kotletami mielonymi, smażonymi kiełbaskami lub gotowaną parówką.

Podobne przepisy

Fasolka „do obiadku”

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-24

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie

Listki kapusty do gołąbków

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-11

Dodany przez: Car

Kategoria: Warzywa

Bigos z młodej kapusty

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-19

Dodany przez: aadasik

Kategoria: Warzywa

Racuchy z gruszką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie

Zalewa do galarety

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Swojskie frytki

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-02-27

Dodany przez: mati

Kategoria: Jarskie