Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kajzerki z sezamem

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1734

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

chrupiące i pewnie jeszcze nie raz się pojawią na naszym stole.

Zdjęcia

chrupiące i pewnie jeszcze nie raz się pojawią na naszym stole.

Składniki

  • mąka pszenna typ 750 1/2 kg
  • świeże drożdże 20 gram
  • cukier 1,5 łyżeczki
  • sol 1,25 łyzeczki
  • jajko
  • masło 2 łyżki
  • ciepła woda 200 ml
  • sezam

Jak zrobić Kajzerki z sezamem?

Drożdże z cukrem rozpuściłam w ciepłej wodzie. Przykryłam i odstawiłam na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski od robota wsypałam przesianą mąkę i sól. Dodałam drożdże, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiał robot końcówką chlebową ok. 5 minut. Przykryłam i odstawiłam na 10 minut, potem znowu zagniatał robot ok 5 minut aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Uformowałam kulę, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 części i z każdej uformowałam bułeczkę, w każdej nożem zrobiłam nacięcia jak maja kajzerki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem, przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne ok. 30-45 minut aż bułeczki ponownie wyrosną, ale nie dłużej bo się za bardzo napuszą i stracą swoją karzełkowatość. Gotowe posmarowałam masłem i posypałam sezamem. Piekłam w 220 stopniach ok. 10-15 minut. A potem wystarczy samo masło i ma sie pyszne śniadanie.
Komentarze

Do przepisu na: Kajzerki z sezamem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne