Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kaczka po chińsku

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3382

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kaczka po chińsku

Składniki

  • mięso z kaczki lub innego drobiu 0,5 kg
  • ryż biały 2 woreczki
  • kostka rosołowa drobiowa 2 kostki
  • cebula 2 duże
  • marchewka 1 duża
  • ananas z puszki 5 plastrów
  • serek topiony śmietankowy 2 trójkąciki
  • sos sojowy jasny
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • curry w proszku 0,5 łyżeczki
  • sól czosnkowa do smaku
  • pieprz do smaku

Akcesoria

  • garnek
  • nóż
  • wok lub głęboka patelnia

Jak zrobić Kaczka po chińsku?

Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Mięso z kaczki pokroić i dusić z kostkami bulionowymi.

Warzywa pokroić w paseczki, ananasa w kostkę, wrzucić wszystko do wywaru z mięsem i dalej dusić. Kiedy składniki będą miękkie (ale nie rozgotowane) serki topione rozpuścić z częścią wywaru w szklance a następnie dodać do całości.

Na sam koniec dodać przyprawy, w zależności od preferencji można zmienić ich proporcje lub zastąpić innymi. Podawać z ryżem i surówką słodko-kwaśną np. Z białej kapusty i marchwi.
Komentarze

Do przepisu na: Kaczka po chińsku

ben-ka#

ben-ka

2011-05-18 15:44:25

A ja kaczkę uwielbiam pod każdą postacią i nie ważne jak nazywa się przepis:)

minka30#

minka30

2011-04-10 23:59:38

mhmmm, pycha :)

malg0kolczyk0wnia#

malg0kolczyk0wnia

2011-04-10 20:14:58

dodałam również przepis kurczaka po śródziemnomorsku ale podążając Pani tokiem myślenia wnioskuję, że dodanie do przepisu fety i oliwek nie predysponuje go do tej nazwy ;) niestety jestem tylko amatorką... sama wymyślam przepis więc sama mogę mu chyba nadać nazwę ;)

malg0kolczyk0wnia#

malg0kolczyk0wnia

2011-04-10 19:25:35

ponieważ podobne danie jadłam w chińskiej restauracji... miało podobne składniki i podobny smak myślę, że to wystarczy ;>

bernika#

bernika

2011-04-10 14:59:53

a dlaczego po chińsku? co takiego ona ma w składzie ze nazwałaś ją po chińsku? bo dodanie sosu sojowego nie czyni potrawy od razu chińską.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne