Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Jabłkowy tort śmietanowy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2240

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • mąka 20 dag
  • zimne masło 8 dag
  • jajko 1 sztuka
  • jabłka 5 sztuk
  • cukier 5 dag
  • dżem jabłkowy 4 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny
  • calvados 8 łyżek
  • cukier puder 2 łyżki
  • gotowy spód biszkoptowy 1 sztuka
  • śmietana kremówka 2 szklanki
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • żelatyna 8 łyżeczek

Jak zrobić Jabłkowy tort śmietanowy?

Mąkę, masto, jajko, cukier zagnieść, chłodzić 30 minut. 4 jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, 2 łyżkami calvadosu i oprószyć cukrem pudrem. Piec 8-10 minut, wystudzić. Ciastem wylepić okrągłą formę. Piec 20-25 minut w temp. 200°C. Ciepłe ciasto posmarować 2 łyżkami dżemu jabłkowego, nałożyć biszkopt, posmarować go resztą dżemu. Na nim ułożyć zapieczone jabłka. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. 6 łyżek calvadosu podgrzać, dodać żelatynę, połączyć ze śmietaną. 4 łyżki śmietany przełożyć do szprycy. Pozostałą śmietanę rozsmarować na cieście. Ostatnie jabłko pokroić w plasterki. Tort udekorować plasterkami jabłka i odłożoną śmietaną w szprycy.
Komentarze

Do przepisu na: Jabłkowy tort śmietanowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne