Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Jabłka w cieście

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 871

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • maka 20 dag
  • jabłka 5 sztuk
  • margaryna 10 dag
  • sól 1/3 łyżeczki
  • woda 2 łyżki
  • sok jabłkowy 3 łyżki
  • jajka 1 sztuka
  • cytryna 1 sztuka
  • galaretka wisniowa 1 sztuka
  • orzechy laskowe 10 dag

Akcesoria

  • stolnica
  • miska

Jak zrobić Jabłka w cieście?

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło i wyrobić ciasto. W środku wyrobić dołek, wlać do niego sok jabłkowy i wodę, wymieszać dokładnie.

Ciasto wyłożyć na stolnicę. Szybko zagnieść dodając możliwie mało mąki, aż powstanie gładka, nie klejąca się zwarta masa. Odstawić do schłodzenia na 30 minut. Posiekane orzechy, galaretkę malinową, cukier, utarta skórkę i sok z cytryny wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć i napełnić ta masą. Ciasto rozwałkować, pokroić na paski grubości 1 cm, przełożyć po 3 na krzyż. Każde jabłko osadzić na krzyżyku z ciasta i założyć luźno paski ciasta na siebie. Wykroić z resztki ciasta małe krążki, zwilżyć je i lekko docisnąć do korony z ciasta. Posmarować żółtkiem i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 250 stopni.
Komentarze

Do przepisu na: Jabłka w cieście

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne