Przepis na Jabłka kwaszone

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
2506
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

  • jabłka 12 szt.
  • woda 5 litrów
  • sól 25 dag
  • cukier 20 dag
  • liście czarnej porzeczki

Jak zrobić Jabłka kwaszone?

Jabłka kwaszone należy przechowywać w zimnej piwnicy do końca wiosny. Najlepsze do kwaszenia są Antonówki lub Glogierówki. Wybierać należy sztuki zdrowe, nie robaczywe, nie obite i raczej mniejsze. Najlepszym naczyniem do kwaszenia jest drewniana beczka lub duży garnek kamienny. Naczynie musi być bardzo dokładnie wymyte, wyparzone. Dno beczki lub garnka należy wyłożyć wymytymi liśćmi czarnej porzeczki. Umyte jabłka układać ciasno, lecz nie uciskać, ażeby nie powodować odgnieceń. Na wierzchu również ułożyć liście, aby jabłka nie stykały się z denkiem. Wypełnione naczynia należy przycisnąć denkiem i kamieniem, a następnie ostrożnie napełnić wystudzoną zalewą z wody zagotowanej z solą i cukrem. Po okresie burzliwej fermentacji, gdy zalewa opadnie, należy ją uzupełnić. Kwaszone jabłka wybierać z naczynia łyżką drewnianą, której nie należy używać do innych celów. W miarę ubywania jabłek boki beczki trzeba przecierać wilgotną ściereczką zamoczoną w mocno osolonej wodzie, aby zapobiec rozwijaniu się pleśni pustych ściankach naczynia

Podobne przepisy

Kompot z truskawek na zimę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-10

Dodany przez: netha

Kategoria: Przetwory

Mus malinkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-28

Dodany przez: netha

Kategoria: Przetwory

Dżem z gruszek

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-11-26

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Jabłka do szarlotki

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Marchewka do słoika

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-06-15

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Grzyby