Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Jabłecznik z ciastem piaskowym

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3623

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Smaczny jabłecznik lub jak kto woli szarlotka.

Zdjęcia

Smaczny jabłecznik lub jak kto woli szarlotka.

Składniki

Jak zrobić Jabłecznik z ciastem piaskowym?

Margarynę utrzeć z 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Gdy ciasto będzie już dobrze utarte, dodawać kolejno po jednym: jajka i żółtka. Wszystko dobrze zmiksować. Do masy wsypać 25 dag mąki pszennej i 50 dag mąki ziemniaczanej. Ucierać jeszcze przez chwilę. Dwie równej wielkości blachy wyłożyć papierem do wypieków i na każdej z nich rozłożyć porcję ciasta tak, aby miała około 1 cm grubości. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor - ok. 15 - 20 minut. W garnku zagotować 1 szklankę wody z 20 dag cukru. Gotować około 10 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnka i smażyć przez około 15 minut. Do przygotowanej masy jabłkowej można dodać rodzynki, pokrojone orzechy włoskie - lub laskowe. Nadzienie ułożyć na podpieczonym spodzie i przykryć go drugim prostokątem ciasta. Placek wstawić jeszcze na około 15 minut do nagrzanego piekarnika.
Komentarze

Do przepisu na: Jabłecznik z ciastem piaskowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne