Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Gruszki w zalewie octowej

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3111

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • gruszki marynowane w occie 1,5 kg
  • kwasek cytrynowy 3 łyżki
  • woda do zalewy 2 szklanki
  • ocet 2 szklanki
  • cukier 50 dag
  • goździk 10 szt
  • woda 3 l

Jak zrobić Gruszki w zalewie octowej?

Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy 2 szklanki wody dodajemy ocet, cukier, goździki. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 min. Zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Do 3 l letniej przegotowanej wody dodajemy kwasek cytrynowy i na 5 min wkładamy do niej gruszki. Wyjmujemy, odsączamy. Układamy w słoiczkach, zalewamy zalewą, starając się by do słoiczka nie wpadł goździk - goździk w słoiku powoduje, że gruszki ciemnieją. Słoiki mocno zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze

Do przepisu na: Gruszki w zalewie octowej

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne