Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Gratin z porami

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 25 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3164

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Gratin znaczy po francusku zapiekanka. Charakterystyczna dla gratin jest zapieczona skórka, która uzyskuje się przy użyciu bułki tartej, masła bądź sera. Ważne jest też podawanie zapiekanki w naczyniu, w którym była przygotowana.

Gratin z porami szybko się robi, ładnie wyglada i wspaniale smakuje.

Zdjęcia

<b>Gratin</b> znaczy po francusku zapiekanka. Charakterystyczna dla gratin jest zapieczona skórka, która uzyskuje się przy użyciu bułki tartej, masła bądź sera. Ważne jest też podawanie zapiekanki w naczyniu, w którym była przygotowana.<br/><br/><b><i>Gratin z porami</i></b> szybko się robi, ładnie wyglada i wspaniale smakuje.

Składniki

do formy

Jak zrobić Gratin z porami?

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Pory umyć i pokroić na kawałki o długości 5 cm. Zagotować w dużym garnku wodę, wrzucić pory, szczyptę soli i blanszować 5 minut. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na złoto. Po usmażeniu ostudzić.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ułożyć pory. Jajko ubić ze śmietaną i połową sera. Dodać cebulę, szczyptę soli i pieprzu. Zalać pory. Wierzch pospać pozostałym serem wymieszanym. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Gratin z porami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne