Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Gratin z kalafiorem

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Czas smażenia: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1474

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Gratin z kalafiorem, czyli pyszny zapiekany kalafior. Aromatyczne danie, dzięki dodaniu kminku, z pysznym zapieczonym serem na wierzchu. Wystarczy tylko sałatka z oliwnym winegretem i lampka schłodzonego wina, aby poczuć się jak w raju. Polecam!

Zdjęcia

Gratin z kalafiorem, czyli pyszny zapiekany kalafior. Aromatyczne danie, dzięki dodaniu kminku, z pysznym zapieczonym serem na wierzchu. Wystarczy tylko sałatka z oliwnym winegretem i lampka schłodzonego wina, aby poczuć się jak w raju. Polecam!

Składniki

Jak zrobić Gratin z kalafiorem?

Kalafiora umyć i podzielić na cząstki. Zagotował w garnku wodę, wsypać sól i gotować kalafior 10 minut. Odcedzić i delikatnie pokroić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoto. Dodać kalafiora i smazyc razem 5 minut. Podgrzać bulion.

Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i wlewając bulion zrobić zasmażkę. Do zasmażki wsypać pieprz mielony i kminek, oraz dodać cebule z kalafiorem.

Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać i wierzch posypać serem tartym i bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 20-30 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Gratin z kalafiorem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne