Przepis na Gęś z kapustą

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2464
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • gęś młoda 1 szt.
  • sól 3 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • cebula 2 szt.
  • kapusta 1 główka
  • jabłka kwaśne 2 szt.
  • masło 2 łyżki

Jak zrobić Gęś z kapustą?

Gęś umyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blaszkę wysmarować masłem, ułożyć gęś, piec w temperaturze 180 stopni do dwóch godzin. Kapustę białą lub czerwoną poszatkować, cebulę obrać i posiekać. Odlać pięć łyżek tłuszczu z pieczonej gęsi, dusić kapustę z cebulą w rondlu, około 20 minut. Zamieszać kilka krotnie. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć porcje gęsi, ułożyć na kapuście, dusić na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę, pod przykryciem.

Podobne przepisy

Serca z warzywami duszonymi

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-02

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Mięsne

Golonka pieczona z piwem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-14

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Mięsne

Kotlety nadziewane pieczarkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-02

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne

Skrzydełka w miodzie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-09-28

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Mięsne

Wieprzownia w pomarańczach

Ile porcji: 8

Data dodania: 2023-10-07

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Kotlety mielone z żółtym serem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: helas

Kategoria: Mięsne