Gęś umyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blaszkę wysmarować masłem, ułożyć gęś, piec w temperaturze 180 stopni do dwóch godzin. Kapustę białą lub czerwoną poszatkować, cebulę obrać i posiekać. Odlać pięć łyżek tłuszczu z pieczonej gęsi, dusić kapustę z cebulą w rondlu, około 20 minut. Zamieszać kilka krotnie. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć porcje gęsi, ułożyć na kapuście, dusić na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę, pod przykryciem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne