Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Galaretka z porzeczek czerwonych

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1936

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Galaretka z porzeczek czerwonych
Galaretka z porzeczek czerwonych

Składniki

  • porzeczki czerwone 11 1/2 kg
  • cukier 1 kg

Jak zrobić Galaretka z porzeczek czerwonych?

Owoce przebrać, opłukać, oberwać szypułki i zmiażdżyć. Miazgę gotować ok. 5 min. W wygotowanym płóciennym woreczku odcisnąć sok i zmierzyć. Odważyć cukier, biorąc na 1 litr soku 1 kg cukru. Cukier dodać do soku z porzeczek i gotować mieszając. W czasie gotowania zbierać pianę tworzącą się na powierzchni. Galaretka jest gotowa wtedy, gdy kropla soku wylana na zimny spodek ścina się. Czas gotowania galaretki jest krótki (ok. 5 min.). Gorącą galaretkę wlać po brzegi do wygotowanych i osuszonych lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist (gorących), przykryć wygotowanymi, suchymi zakrętkami i od razu zamknąć.

W celu uzyskania surowego soku z oczyszczonych porzeczek czerwonych można się posłużyć sokowirówką.
Komentarze

Do przepisu na: Galaretka z porzeczek czerwonych

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne