Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6931

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

To naprawdę przepis na ekspresowy murzynek. Przygotowanie od momentu wyciągnięcia składników to dosłownie chwilka! A to dlatego, że nie ma jajek, które w różnych wersjach murzynka należy ubić, oraz masła, które w typomym przepisie trzeba stopić, a później studzić. Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek polecam zwłaszcza osobom, stosującym dietę bezmleczną i bezjajeczną, w smaku ciasto murzynek jest przepyszne!

Zdjęcia

To naprawdę przepis na <b>ekspresowy murzynek</b>. Przygotowanie od momentu wyciągnięcia składników to dosłownie chwilka! A to dlatego, że nie ma jajek, które w różnych wersjach murzynka należy ubić, oraz masła, które w typomym przepisie trzeba stopić, a później studzić. <b><i>Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek</i></b> polecam zwłaszcza osobom, stosującym dietę bezmleczną i bezjajeczną, w smaku <b>ciasto murzynek</b> jest przepyszne!

Składniki

  • mąka 200 gram
  • cukier demerara 150 gram
  • kakao gorzkie prawdziwe 5 łyżek płaskich
  • olej roślinny 6 łyżek
  • ocet 1 łyżka
  • soda 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • esencja waniliowa 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • woda 200 ml

dodatkowo

  • cukier puder 1 łyżka

do formy

Jak zrobić Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek?

Mąkę przesiać z kakao, sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem i dodać olej, esencje, ocet, a na końcu wodę. Mieszać do połączenia składników.

Małą formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 35-45 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu delikatnie wyjąć murzynka i studzić na desce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Agatta#

Agatta

2013-09-30 17:14:33

@wiedzmapl - polecam!

ostatnio zastąpiłam mąkę bezglutenową mieszanką i też wyszło, więc dla alergików, nadwrażliwych na gluten doskonale się nadaje, oraz jak wspomniałaś i weganie też mogą jeść (nawet o tym nie pomyślałam ;) )

i smacznego!

!wiedzmapl#

!wiedzmapl

2013-09-25 02:41:54

No to jest to murzynek weganski. Dzieki na pewno sprobuje. Wszystko co potrzeba mam w domu.

pozdrawiam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne