Przepis na Drożdżowo – budyniowe

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
974
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Akcesoria

  • blacha
  • misa
  • garnek

Jak zrobić Drożdżowo – budyniowe?

Drożdże rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przykryć i odstawić na 10 minut.

Z pozostałej mąki, masła, jajka i soli zagnieść ciasto dodając mleko z drożdżami. Przykryć i odstawić na 20 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, potem przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Miód rozpuścić, podgrzewając z resztą cukru, 1 i 1/2 szklanki śmietany i migdałami, rozprowadzić na cieście.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, z dwoma szklankami mleka.

Ostudzić i wymieszać z żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce. Upieczone ciasto drożdżowe przekroić na pół, spodnią część posmarować budyniem i przykryć częścią posypaną migdałami. Przed podaniem wstawić na około godzinę do lodówki.

Podobne przepisy

Babka czekoladowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-01

Dodany przez: kermit

Kategoria: Ciasta

Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone i malinami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2022-09-15

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Brzoskwiniowe ciasto olejowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Krem do wafli

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-11-04

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Mini pączusie

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-02

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta

Ciasto czekoladowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-15

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Ciasta