Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Dodany przez

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 25 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2013

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami to miękkie, słodkie bułeczki o cudownym cynamonowym aromacie.

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne.

Doskonale nadają się na niedzielny obiad, a także na drugie śniadanie, czy coś słodkiego do kawy.

Bułeczki można z powodzeniem zamrażać.

Zdjęcia

<b>Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami</b> to miękkie, słodkie bułeczki o cudownym cynamonowym aromacie. <br/><br/>Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne. <br/><br/>Doskonale nadają się na niedzielny obiad, a także na drugie śniadanie, czy <b>coś słodkiego do kawy</b>. <br/><br/>Bułeczki można z powodzeniem zamrażać.

Składniki

ciasto

nadzienie

lukier

  • woda 3 łyżki
  • cukier puder 5 łyżek

Jak zrobić Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami?

Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy cukier, drożdże, sól, rozpuszczone, wystudzone masło, letnie mleko oraz jajko. Zagniatamy (najlepiej mikserem z hakami) na zwarte ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, tak aby podwoiło objętość (1-2 godziny).

Następnie wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem, oraz równomiernie rozkładamy rodzynki.

Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na 11 części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do ciepłego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 25-30 minut.

Po upieczeniu i jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrem (cukier puder ucieramy z wodą).
Komentarze

Do przepisu na: Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne