Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Cynamonowe ślimaczki

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2989

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Cynamonowe ślimaczki to pyszne, drożdżowe bułeczki. Smakują doskonale po przygotowaniu, można je z powodzeniem mrozić i odgrzewać. Nie tracą na wyglądzie i smaku. Jak ktoś ma maszynę do pieczenia chleba to wystarczy umieścić składniki w formie i nastawić na wyrabianie. Po wyrośnięciu ciasta zrobić ślimaczki - analogicznie do wykonania bez maszyny.

Zdjęcia

<b>Cynamonowe ślimaczki</b> to pyszne, drożdżowe bułeczki. Smakują doskonale po przygotowaniu, można je z powodzeniem mrozić i odgrzewać. Nie tracą na wyglądzie i smaku. Jak ktoś ma maszynę do pieczenia chleba to wystarczy umieścić składniki w formie i nastawić na wyrabianie. Po wyrośnięciu ciasta  zrobić ślimaczki - analogicznie do wykonania bez maszyny.

Składniki

dodatkowo

Jak zrobić Cynamonowe ślimaczki?

Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące! Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 3 łyżki ciepłego mleka i wsypać łyżkę mąki. Nakryć i odstawić na 5 minut, aby zapracowały.

Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, Masło rozpuścić. Do maki wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, wlać zaczyn drożdżowy. Wyrabiać hakami od miksera około 5 minut. Następnie wlać rozpuszczone, ale wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

Jak podwoi objętość przełożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Rozwałkować na prostokąt. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na kawałki o grubości 2-2,5 cm. Ułożyć na papierze do pieczenia i przykryć ściereczką.

Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Cynamonowe ślimaczki

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne