Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Cykata

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 2786

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Cykata?

Niedojrzałą dynię lub zielony melon dokładnie umyć i sparzyć. Przekroić na pół, usunąć pestki wraz z łączącym je miąższem, posolić. Po 24 godzinach opłukać z soli i namoczyć na 12 godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie. Następnie zagotować w syropie sporządzonym z 1 szklanki wody i 3 szklanek cukru. Następnego dnia zlać syrop, przecedzić, a melon (dynię) osączyć. Do przecedzonego syropu dodać tyle cukru, ile waży owoc, zagotować. Melon (dynię) włożyć do syropu i gotować, aż stanie się szklisty. Po ostygnięciu i osączeniu obsypać cukrem kryształem i obsuszyć w ciepłym piekarniku. Przechowywać w zamkniętym słoiku. Dodaje się ją do ciast, mas i kremów.
Komentarze

Do przepisu na: Cykata

Ter-esa#

Ter-esa

2010-04-24 16:46:23

No cóż, pewnie że z melona robi się cykatę, ale zrobić ją możemy i z dyni na słono, możemy ją również zrobić w mieszance na słodko z : dyni, cytryny i pomarańczy z dodatkiem wody, cukru i odrobiny soli.

Albertos#

Albertos

2010-03-29 22:11:54

Z tego co wiem, to na cykatę potrzebny jest melon, a nie dynia.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne