Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Crème brûlée

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1246

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów na świecie. Pyszne, waniliowo-śmietankowe wnętrze skryte pod chrupiącą skorupką cukrową. Smak absolutnie wspaniały, a przepis bardzo prosty.

Zdjęcia

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów na świecie. Pyszne, waniliowo-śmietankowe wnętrze skryte pod chrupiącą skorupką cukrową. Smak absolutnie wspaniały, a przepis bardzo prosty.

Składniki

  • żółtka 4 sztuki
  • wanilia 1 laska
  • cukier brazowy 8 łyżek
  • śmietana kremówka 1,5 szklanki

Jak zrobić Crème brûlée?

Laskę wanilii przekroić na pół. Ostrzem noża wyskrobać ziarna wanilii i dodać do śmietanki. Śmietankę podgrzać i doprowadzić do wrzenia. 3 łyżki cukru odsypać "na później' a resztę ubić z żółtkami na puszysty kogel-mogel. Następnie ciągle miksując wlewać letnią kremówkę. Przecedzić masę i przelać do żaroodpornych naczynek.

Rozgrzać piekarnik do 100 stopni i wstawić naczynka z kremem. Piec około godziny. Ostudzić i umiescic krem w lodówce na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać krem pozostałym cukrem i opalić palnikiem (lub zapiec pod górną grzałką piekarnika). Podawać od razu po przygotowaniu!
Komentarze

Do przepisu na: Crème brûlée

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne