Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów na świecie. Pyszne, waniliowo-śmietankowe wnętrze skryte pod chrupiącą skorupką cukrową. Smak absolutnie wspaniały, a przepis bardzo prosty.
Laskę wanilii przekroić na pół. Ostrzem noża wyskrobać ziarna wanilii i dodać do śmietanki. Śmietankę podgrzać i doprowadzić do wrzenia. 3 łyżki cukru odsypać „na później’ a resztę ubić z żółtkami na puszysty kogel-mogel. Następnie ciągle miksując wlewać letnią kremówkę. Przecedzić masę i przelać do żaroodpornych naczynek.
Rozgrzać piekarnik do 100 stopni i wstawić naczynka z kremem. Piec około godziny. Ostudzić i umiescic krem w lodówce na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać krem pozostałym cukrem i opalić palnikiem (lub zapiec pod górną grzałką piekarnika). Podawać od razu po przygotowaniu!
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii