Przepis na Crème brûlée

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
75 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1263
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Bez kategorii

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów na świecie. Pyszne, waniliowo-śmietankowe wnętrze skryte pod chrupiącą skorupką cukrową. Smak absolutnie wspaniały, a przepis bardzo prosty.

Zdjęcia

Składniki

  • żółtka 4 sztuki
  • wanilia 1 laska
  • cukier brazowy 8 łyżek
  • śmietana kremówka 1,5 szklanki

Jak zrobić Crème brûlée?

Laskę wanilii przekroić na pół. Ostrzem noża wyskrobać ziarna wanilii i dodać do śmietanki. Śmietankę podgrzać i doprowadzić do wrzenia. 3 łyżki cukru odsypać „na później’ a resztę ubić z żółtkami na puszysty kogel-mogel. Następnie ciągle miksując wlewać letnią kremówkę. Przecedzić masę i przelać do żaroodpornych naczynek.

Rozgrzać piekarnik do 100 stopni i wstawić naczynka z kremem. Piec około godziny. Ostudzić i umiescic krem w lodówce na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać krem pozostałym cukrem i opalić palnikiem (lub zapiec pod górną grzałką piekarnika). Podawać od razu po przygotowaniu!

Podobne przepisy

Gratin z porami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii

Jajka na twardo Izki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-03-10

Dodany przez: Car

Kategoria: Bez kategorii

Pasztet wielkanocny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 140 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii

Francuskie kieszonki z pesto i kozim serem

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii

Wielkanocny baranek

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2024-03-03

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Bez kategorii

Crème brûlée

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii